Το εργαστήριο «3D expert»

Πριν από μερικές ημέρες επισκεφτήκαμε το εργαστήριο 3D εκτύπωσης 3Dexpert. Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό στην 3D εκτύπωση να μας λύσει απορίες και προβληματισμούς και να  μας πει πως βλέπει την 3D εκτύπωση στο μέλλον, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα.

Στο κατάστημα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο της εταιρείας, τον κύριο Σφηναρολάκη Γιώργο. Όπως μας εξήγησε το κατάστημα προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών. Συγκεκριμένα από την μία εκτυπώνει 3D μοντέλα για όποιον ενδιαφέρεται, αλλά ταυτόχρονα στο κατάστημα μπορεί κάποιος να βρει και να αγοράσει τον δικό του εκτυπωτή αν νιώθει πιο έτοιμος γι αυτό το βήμα. Τέλος η εταιρεία έχει κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στον χώρο καθώς κατασκευάζει και προμηθεύει την αγορά με τα δικά της νήματα για 3D εκτύπωση.

Όπως μας εξήγησε αναλυτικά ο κύριος Σφηναρολάκης οι επιθυμίες του εκάστοτε πελάτη είναι διαφορετικές, εξ' ού και η μεγάλη ποικιλία 3D εκτυπωτών, με διαφορετικές διαστάσεις και δυνατότητες και οι πάνω από 1.500 διαφορετικές επιλογές σε νήματα που προσφέρει το κατάστημα και τα περισσότερα από τα οποία είναι δικιά τους κατασκευής.

Αλλά και για όσους θέλουν να εκτυπώσουν κάτι στο κατάστημα, πάλι υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για εκτύπωση μεγάλης κλίμακας, το κατάστημα με το πρόσφατο απόκτημά του, για διαστάσεις έως και 100cm * 80cm * 100cm (Μ*Π*Υ), μπορεί τώρα να την πραγματοποιήσει επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα και αντοχή. Ενώ αν μιλάμε για μικρότερα μεγέθη στο 3Dexpert διαθέτουν και διάφορους μικρούς 3D εκτυπωτές με πολύ καλή ανάλυση για άψογο αποτέλεσμα. Το κατάστημα διαθέτει επίσης έναν 3D εκτυπωτή που μπορεί να χειριστεί συνδυασμό δύο νημάτων για όποιον ενδιαφέρεται να δώσει ένα χρώμα στα μοντέλα του ή εναλλακτικά για να χρησιμοποιηθεί ένα δεύτερο καταλληλότερο υλικό σε όσα μοντέλα χρειάζονται υποστήριξη.

Ο κύριος Σφυναρολάκης τόνισε πως η συνεργασία για την υλοποίηση των ιδεών που έχουν κάποιοι πελάτες, αποτελεί χαρά για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Το προσωπικό της εταιρίας είναι ικανό και πρόθυμο να διαμορφώσει ένα υπάρχον σχέδιο πριν την 3D εκτύπωση, να τροποποιήσει ή ακόμα και να σχεδιάσει από την αρχή ένα αντικείμενο που θα καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη. Ακόμα προσφέρουν και την δυνατότητα με την χρήση της 3D σάρωσης να αντιγράψουν κάποιο αντικείμενο, να το επανασχεδιάσουν και στο τέλος να το εκτυπώσουν.

Τις υπηρεσίες τους ζητάνε συχνά εταιρίες που θέλουν να προτυποποιήσουν ένα μοντέλο, αλλά και ιδιώτες όταν επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό εργαλείο ή ανταλλακτικό ή απλά θέλουν να εκτυπώσουν κάτι μικρό για πρακτικούς ή εικαστικούς λόγους, όπως για παράδειγμα μία κούπα ή ένα μικρό αγαλματάκι από την αγαπημένη τους ταινία.

Κάτι τέτοιο έκανε για παράδειγμα και η αγωνιστική ομάδα ART από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στον διαγωνισμό Formula SAE. Το 3Dexpert σχεδίασε μέρος του κινητήρα. Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε από PVA μία βάση που αργότερα ντύθηκε με ανθρακόνημα. Το PVA είναι υλικό υδατοδιαλυτό και όταν το ανθρακόνημα πήρε το επιθυμητό σχήμα το PVA "ξεπλύθηκε" αφήνοντας μόνο το ανθρακόνημα.

Αναλυτικά την διαδικασία καθώς και άλλες ιστορίες 3D εκτύπωσης μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του 3Dexpert που λειτουργεί και σαν κόμβος πληροφόρησης και υποστήριξης για την 3D εκτύπωση.