Κατασκευάστε το δικό σας 3D εκτυπωμένο Quadcopter Drone

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας παρουσιάσουμε έναν εύκολο και πλήρη οδηγό για την κατασκευή του δικού σας 3D εκτυπωμένου Quadcopter Drone. Θα γίνετε γνώστες των  βασικών εννοιών και με τους λεπτομερείς «οδηγούς» θα μπορέσετε να κατανοήσετε την φύση και τον βήμα προς βήμα τρόπο δημιουργίας ενός Drone.

Τι είναι ένα Quadcopter Drone;

Πρόκειται στην ουσία για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με σχήμα και μορφή που παραπέμπει σε μικρογραφία ελικοπτέρου, χρησιμοποιώντας τέσσερις όμοιους ρότορες  πολλαπλών στροφών, προκειμένου να ανυψώνεται και να προωθείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Χάρη στο ιδιαίτερα μικρό του μέγεθος και την μεγάλη ευελιξία του, είναι ικανό να πετάξει και να κινηθεί με επιτυχία, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Γιατί ποιο λόγο να προχωρήσετε στην 3D εκτύπωση του:

Τα κύρια τμήματα που μπορείτε να κατασκευάσετε χρησιμοποιώντας έναν 3D εκτυπωτή, είναι το πλαίσιο και όλες οι δομές του περιβλήματος. Επίσης, ανάλογα με τον τύπο του Drone, Μπορείτε να εκτυπώσετε ακόμα και τους έλικες. Γιατί όμως αυτό θεωρείται και είναι σημαντικό; Γιατί πολύ απλά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα (ειδικά σε ένα αρχάριο είναι σχεδόν δεδομένο) να προσκρούσει κάπου και να υποστεί εκτεταμένη ζημιά. Τα μέρη που είναι πιο ευάλωτα σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ακριβώς αυτά που προαναφέραμε.

Με τα 3D εκτυπωμένα όμως εξαρτήματα, έχετε μια γρήγορη και ανεξάντλητη προμήθεια ανταλλακτικών που θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση και το Drone σας θα είναι και πάλι έτοιμο να περιπλανηθεί στους αιθέρες χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος. Εκτός από την ευκολότερη επισκευή, με τον τρόπο αυτό θα σας δοθεί η πρακτική εμπειρία να αποκτήσετε ουσιαστικές και εμπεριστατωμένες γνώσεις σχετικά με την εσωτερική λειτουργία και τη μηχανική δομή του.

Ένας ακόμα λόγος προτροπής για μια τέτοιου είδους δημιουργία, είναι η δυνατότητα της ταχείας ανάπτυξης των περιφερειακών εξαρτημάτων. Αν για παράδειγμα αγοράσετε μια νέα κάμερα και χρειάζεστε τον αντίστοιχο κατάλληλο υποδοχέα στήριξης, μπορείτε να τον σχεδιάσετε μέσα από το επιθυμητό λογισμικό 3D σχεδίασης και να προχωρήσετε με επιτυχία στην υλοποίηση του.

Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε:

Εκτός φυσικά από έναν 3D εκτυπωτή που είναι και ο κύριος πυλώνας του κατασκευαστικού εγχειρήματος, θα χρειαστείτε και κάποια μη εκτυπωμένα εξαρτήματα, όπως είναι οι κινητήρες, οι μπαταρίες, τα ηλεκτρονικά μέρη, οι αισθητήρες αντίληψης του χώρου, το τηλεχειριστήριο και φυσικά οι βασικές δεξιότητες συναρμολόγησης, προκειμένου όλα αυτά να οδηγήσουν σε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα.

 

Σύνδεσμοι (links) για την περαιτέρω γνώση και τον απώτερο στόχο της υλοποίησης:

Ολοκληρωμένος οδηγός κατασκευής 3D εκτυπωμένου Quadcopter:

http://www.instructables.com/id/3D-Printed-Quadcopter-with-Arduino/?ALLSTEPS

 

Παρόμοιος οδηγός για Quadcopter μικρότερου πλαισίου:

http://www.instructables.com/id/Make-an-H-Quadcopter-with-3D-printing/?ALLSTEPS

 

Αν θέλετε να κατασκευάσετε το δικό σας 3D εκτυπωμένο τηλεχειριστήριο:

http://www.instructables.com/id/DIY-quadcopter-joystick-and-frame/

 

Επιθυμείτε κάτι πιο ιδιαίτερο και «εξωτικό»? Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες κατασκευής 3D εκτυπωμένου “ορνιθόπτερου”:

http://www.instructables.com/id/3D-Printed-Ornithopter-Micro-UAV-Drone/

 

Αναλυτική επεξήγηση από τον Dennis Baldwin ολόκληρης της  διαδικασίας κατασκευής του δικού του 3D εκτυπωμένου Quadcopter Drone:

 

Νόμοι και κανονισμοί:

Είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας να λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν ορισμένοι νόμοι που ρυθμίζουν τη λειτουργία των Drones, καθώς πρόκειται για ιπτάμενα αντικείμενα με έλικες υψηλής ταχύτητας και η λάθος χρήση τους θα μπορούσε να  προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ξένη περιουσία και το πιο σημαντικό, ακόμα και σε ανθρώπους. Συμβουλευτείτε τους τοπικούς κανονισμούς και νόμους, προκειμένου να διασκεδάσετε με ασφάλεια, αποφεύγοντας τυχόν ατυχήματα και τις δυσάρεστες συνέπειες τους.

Καλές δοκιμές και ασφαλείς πτήσεις!