Νέα υλικά 3D εκτύπωσης συμβατά με το ανθρώπινο σώμα

H εταιρία 3D System των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει υλικά συμβατά με το ανθρώπινο σώμα σε συνεργασία με United Therapeutics Corporation. Η συμφωνία που σύναψαν οι δύο εταιρίας, πρώτα θα εστιάσει σε επουλωτικά φάρμακα για τους ανθρώπινους πνεύμονες, συνδυάζοντας την εμπειρία πάνω τους πάνω στις 3D εκτυπώσεις με τις γνώσεις πάνω στις μεταμοσχεύσεις και την ιατρική στο Lung Biotechnology PBC, θυγατρική της United Therapeutics Corporation.

Σκοπός των ερευνητών είναι να αντιγράψουν την βασική δομή των ανθρώπινων οργάνων. Για αρχή η ομάδα σκοπεύει να εξετάσει τα τοιχώματα των κυττάρων, που λειτουργούνε σαν σκαλωσιές (ικριώματα) για τους ζωντανούς ιστούς. Στην ιατρική έρευνα, η 3D εκτύπωση χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή κυτταρικών σκαλωσιών, φτιάχνουν δηλαδή μια πυκνή δομή που μοιάζει με πλέγμα. Με αυτήν την κατασκευή προσομοιάζουνε την δομή των ανθρώπινων οργάνων. Και όταν πάνω σε αυτήν αναπτυχθούν βλαστοκύτταρα τα βοηθάει να επιβιώσουν και να πάρουν το επιθυμητό σχήμα.

Η τεχνολογία δεν είναι ακόμα στο επίπεδο όπου θα μπορούσε να αντιγράψει ολόκληρα όργανα, καθώς αυτό θα χρειαζότανε έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών ιστών (δηλαδή για παράδειγμα αγγεία, μύες, δέρμα κ.λπ.). Ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στην χρήση των κυτταρικών σκαλωσιών με τις οποίες δημιουργούν μπαλώματα για όργανα και ως την βάση για την δημιουργία ενός οστού.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος ωστόσο είναι η έρευνα για υλικά που μπορεί να δεχτεί το σώμα. Μόνο έτσι θα καταφέρουν τα κύτταρα να μεγαλώσουν σε λειτουργικούς ιστούς. Τα υλικά αυτά πρέπει να είναι μη τοξικά, με την κατάλληλη υφή, και τέλος να διασπώνται χωρίς να αφήνουν ίχνη. Για τους λόγους αυτούς οι εταιρίες μελετάνε 3D εκτύπωση με κολλαγόνο και άλλα γελοειδή υλικά.

Ο μακρινός στόχος αυτής της μεθόδου είναι βέβαια ένα σημείο όπου τα κύτταρα το ίδιου του ασθενή θα χρησιμοποιούνται για να επιδιορθώνονται τα προβλήματα στο σώμα του.

Και βέβαια με την 3D εκτύπωση να κάνει άλματα οι προοπτικές είναι αμέτρητες. Πολλοί ονειρεύονται την μέρα όπου οι εικόνες από τους αξονικούς τομογράφους θα μετατρέπονται κατευθείαν σε αρχεία για 3D εκτύπωση και τα όργανα θα βγαίνουν από τους 3D εκτυπωτές έτοιμα για μεταμόσχευση. Αυτό γίνεται ήδη σε ένα βαθμό αλλά μόνο για την δημιουργία αντιγράφων που χρησιμοποιούνται ύστερα για μελέτη και προετοιμασία μια επέμβασης αλλά ίσως η μέρα που αυτό θα γίνεται με ζωντανούς ιστούς να μην είναι μακρυά.