προγράμματα 3D σχεδίασης είναι σχδόν απαραίτητο κομμάτι των προγραμμάτων που απαιτούνται για τη 3D εκτύπωση, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά. Εξίσου σημαντικά είναι και τα προγράμμα που απαιτούνται για το χειρισμό του 3D εκτυπωτή και τη διαχείριση της 3D εκτύπωσης μέσω του υπολογιστή.


 Δωρεάν προγράμματα 3D σχεδίασης

Autodesk 123D

Autodesk 123D Design
Εύκολο στη χρήση, αλλά ωστόσο δυνατό εργαλείο μοντελοποίησης, με δική του βιβλιοθήκη και δυνατότητα προσθηκών. Επίσης διαθέσιμο για iPad.
Περιβάλλον λειτουργίας : Windows, Mac, Online Service

 

Tinkercad

Tinkercad
Φανταστικό πρόγραμμα για αρχάριους το οποίο σε καθοδηγεί να μάθεις περίπλοκους χειρισμούς μέσα από απλά βήματα. Τρέχει κατευθείαν από το borwser (πρόγραμμα περιήγησης ιστού)  και οι γνώσεις που αποκτάς είναι χρήσιμες για επαγγελματικά προγράμματα.
Περιβάλλον λειτουργίας : Online Service

 

Blender

3D Tin
Επίσης τρέχει μέσα από τους browsers (Google Chrome, Mozzila Firefox, Internet Explorer) κάνοντας χρήση της WebGL και είναι δωρεάν με την προϋπόθεση ότι κοινοποιείς τις δημιουργίες σου στο Creative Commons.
Περιβάλλον λειτουργίας : Online Service

Blender

Blender
Δυνατή εφαρμογή με ολοκληρωμένα εργαλεία. Επίσης το Blender διαθέτει μεγάλη κοινότητα χρηστών και μεγάλη βιοβλιογραφία που βοηθάνε στην εκμάθηση.
Περιβάλλον λειτουργίας : Windows, Mac, Linux