Νέος τρόπος 3D εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας Kevlar και Fiberglass

Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης εξελίσσεται συνεχώς και «καλπάζει» με φρενήρης ρυθμούς και έχει πλέον εδραιωθεί σε μεγάλο βαθμό  στον κατασκευαστικό τομέα, βρίσκοντας συνεχώς πρόσφορο έδαφος, τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εμφανίζονται συνεχώς νέοι 3D εκτυπωτές και νήματα κατασκευασμένα από υλικά υψηλής αντοχής και ποιότητας, δίνοντας λύσεις σε απαιτητικής φύσεως προβλήματα. Εταιρίες όπως η νεοσύστατη και πολλά υποσχόμενη Impossible Objects, στοχεύουν κατευθείαν ψηλά, με απώτερο σκοπό να προσφέρουν μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες 3D εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερης φύσεως πρώτες ύλες. Το πρώτο μοντέλο της νεοιδρυθείσας εταιρίας, ονομάστηκε Model One και διακατέχεται από την δυνατότητα να χρησιμοποιεί πρωτοποριακά υλικά, όπως είναι το Kevlar και το Fiberglass.

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους,  τα εν λόγω υλικά δεν κάνουν συχνά αισθητή την παρουσία τους στον χώρο της 3D εκτύπωσης και η Impossible Objects όχι μόνο τα χρησιμοποίησε στο πρώτο της μοντέλο με απόλυτη επιτυχία, αλλά όπως υποστηρίζουν οι τεχνικοί της εταιρίας, ο Model One είναι ικανός να κατασκευάζει αντικείμενα με ταχύτητες έως και 100 φορές πιο γρήγορα από τις μέχρι τώρα «παραδοσιακές» μεθόδους. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ονομάζεται CBAM και είναι μια σύνθετη μορφή 3D εκτύπωσης, όπου υλικά όπως το Kevlar και το Fiberglass, μαζί με τα κατάλληλα πλαστικά (όπως νάιλον, πολυαμίδιο, πολυαιθυλένιο), διασυνδέονται μεταξύ τους και με την μέθοδο της προσθετικής κατασκευής,  δίνουν ένα τελικό, υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα.

Ο συνδυασμός υλικών φαίνεται πως είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην εφαρμογή της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης και όλο και περισσότερες εταιρίες τείνουν να τον υιοθετήσουν, επιδιδόμενες σε ένα τεχνολογικό ανταγωνισμό για το ποια θα καταφέρει να υλοποιήσει το πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό, κατασκευαστικής φύσεως εγχείρημα. Μέσα από όλο αυτό, μόνο κερδισμένοι και ωφελημένοι μπορούν να βγουν όσοι ασχολούνται με την συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν με επιτυχία όλο και πιο ιδιαίτερης φύσεως υλικά σαν πρώτες ύλες, φθάνοντας συνεχώς σε πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο της Impossible Objects, παρουσιάζοντας τον 3D εκτυπωτή Model One.