Το 3D εκτυπωμένο έργο από το Τετράπυλο της Παλμύρα παρουσιάστηκε σε Σύνοδο Κορυφής

Για περισσότερο από μισή δεκαετία, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έπληξε την χώρα, καταστρέφοντας τον πληθυσμό, το τοπίο και την κουλτούρα της. Καθώς δεν υπάρχει λύση για την συνεχή αυτή καταστροφή γίνονται προσπάθειες ώστε να διατηρηθούν και να σωθούν -με κάθε δυνατό τρόπο- τα απομεινάρια της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της Συρίας

Η προσπάθεια αυτή γνωστή ως #NEWPALMYRA έχει δώσει ζωή σε χαμένα αξιοθέατα και μνημεία από την αρχαία πόλη της Παλμύρα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες 3D σάρωσης και 3D εκτύπωσης . Πέρα από την προσπάθεια διαφύλαξης, όμως, η  #NEWPALMYRA χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ανασύνθεσης της Παλμύρα.

Ένα Αρχαίο πλούσιο εμπορικό κέντρο στη Μέση Ανατολή της Παλμύρα αναγνωρίστηκε το 1980 ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μια δήλωση η οποία αποσκοπούσε στη προστασία των ναών, των μνημείων και των αρχιτεκτονικών ερειπίων της αρχαίας πόλης. Το 2015, ωστόσο, η πόλη αναλήφθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση του ISIS, η οποία κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Από τότε, η Παλμύρα έχει περάσει μεταξύ του ISIS και του Συριακού ελέγχου. Το Μάρτιο του 2017 ο Συριακός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του  χώρου.

Το Τετράπυλο πριν την καταστροφή

Το Τετράπυλο ένα από τα διασημότερα μνημεία στην Παλμύρα καταστράφηκε από του ISIS. Τελευταία όμως, λόγω  της 3D τεχνολογίας , παρ’ όλο που η αρχική δομή (που κατασκευάστηκε περίπου στα 270 μ.Χ) καταστράφηκε, δεν ξεχνιέται και εξακολουθεί να υπάρχει  με κάποιο τρόπο.

Το δυο μέτρων ύψος 3D έργο της Παλμύρα που πραγματοποιήθηκε από την  #NEWPALMYRA παρουσιάστηκε πρόσφατα σε Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε  28 – 30 Απριλίου στο κέντρο του Τορόντο.

 

Για το έργο αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα πλαστικό υλικό δημιουργημένο στο Texas  και ένας 3d εκτυπωτής gigabot large scale.

Σύμφωνα με τον συν-ιδρυτή Matthew Fiedler, το μνημείο των 90 κιλών, χρειάστηκε περίπου 800 ώρες για να εκτυπωθεί και κόστισε $15.000 – $20.000 για να ολοκληρωθεί καθιστώντας  την ως την μεγαλύτερη 3D εκτυπωμένη κατασκευή που έχει γίνει στην εταιρεία.

Μια σημαντική πτυχή του έργου της #NEWPALMYRA είναι ο ανοιχτός χαρακτήρας του. Με άλλα λόγια, η πρωτοβουλία υπογράμμισε την σημασία όχι μόνο της ψηφιακής διαφύλαξης των χαμένων πολιτιστικών μνημείων της Συρίας, αλλά και της προσβασιμότητας τους για εκπαιδευτικούς και δημιουργικούς σκοπούς. Το 3D εκτυπωμένο έργο για το Τετράπυλο, για παράδειγμα, είναι αδειοδοτημένο  από τη CCO για κοινή χρήση, άρα επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να προβάλει να ανασυνθέσει και να επεξεργαστεί το εν λόγω έργο.

Η #NEWPLMYRA προσπαθεί επίσης να επιστήσει την προσοχή στον Συριακό ακτιβιστή Bassel Khartabil, έναν προγραμματιστή λογισμικού ανοιχτού κώδικα ο οποίος εργαζόταν για πολλά χρόνια ώστε να καταγράψει και να καταστήσει ψηφιακά τις εντυπωσιακές δομές της Palmyra, ώστε να τις μοιραστεί με τον κόσμο. Το 2012 ο Khartabil συνελήφθη από Συριακούς στρατιωτικούς και δεν γνωρίζουμε κάτι γι’ αυτόν από το 2015.

Κάνοντας πιο ευδιάκριτη την δουλειά του Khartabil  μέσα από διάφορες πλατφόρμες η #NEWPLMYRA ελπίζει να ευαισθητοποιήσει για την κατάσταση και κάποια στιγμή  θα απελευθερωθεί. Σε μεταγενέστερο στάδιο, η προσπάθεια στοχεύει στην εκπαίδευση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για τον πλούσιο πολιτισμό και την κληρονομιά της Συρίας.

Matthew Braga/CBC