Η Adidas ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά 4D εκτυπωμένα αθλητικά παπούτσια

Σίγουρα δεν χρειάζεται συστάσεις, το όνομα της είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, καθώς πρόκειται για έναν κολοσσό στην βιομηχανία παραγωγής κάθε είδους αθλητικών ειδών. Το τελευταίο εντυπωσιακό της εγχείρημα είναι καρπός μιας αξιοσημείωτης συνεργασίας με την Carbon 3D, μια εταιρία παραγωγής τρισδιάστατων εκτυπωτών, εδραιωμένη στον χώρο εδώ και αρκετά χρόνια. Το προϊόν αυτής της σύμπραξης είναι αλληλένδετο με την  εξέλιξη της 3D εκτύπωσης, γνωστή πλέον και ονομαζόμενη ως 4D, η οποία δίνει την δυνατότητα της αλλαγής στην φυσική υπόσταση των χρησιμοποιούμενων υλικών, ανάλογα με την έκθεση τους στις διαφοροποιούμενες εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως είναι για παράδειγμα οι διακυμάνσεις στην  θερμοκρασία και την υγρασία. Έτσι λοιπόν, σχεδιάστηκαν και είναι έτοιμα για μαζική παραγωγή, τα πρώτα 4D εκτυπωμένα αθλητικά παπούτσια στον κόσμο.

Το νέο επαναστατικό υπόδημα που ονομάζεται Futurecraft 4D, θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας την τεχνική της σύνθεσης ψηφιακού φωτός. Με πιο απλά λόγια, δέσμες φωτός θα χρησιμοποιούνται για να στερεοποιήσουν την πρώτη ύλη η οποία δεν είναι άλλη από μια ειδική υγρή ρητίνη, αποσκοπώντας στην στερεοποίηση της, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το τελικό επιθυμητό σχήμα. Όπως δήλωσε ο Eric Liedtke, μέλος της Adidas Global Brands,  «Με τη σύνθεση του ψηφιακού φωτός ξεπερνάμε οριστικά  τους περιορισμούς του παρελθόντος, ανοίγοντας μια νέα εποχή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων προϊόντων. Ακολουθούμε πλέον μια νέα πορεία στην μαζική παραγωγή εξελιγμένων αθλητικών ειδών, προσαρμοσμένων στις απαιτητικές ανάγκες της εκάστοτε εποχής.  Είμαστε χωρίς αμφιβολία σε θέση να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας, αλλάζοντας όχι μόνο αυτό που κάνουμε, αλλά με τον τρόπο που το καταφέρνουμε ».

Τα νέα φουτουριστικά αθλητικά παπούτσια θα διακατέχονται από την ικανότητα να προσαρμόζονται ανάλογα με τον τρόπο χρήσης, αλλάζοντας από μόνα τους την μικρογεωμετρία των υλικών τους. Με τον τρόπο αυτό θα διαφοροποιείται η ελαστικότητα και η πρόσφυση της σόλας όταν χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες την κάθε φορά. Αναμένεται να αποτελέσουν την  επανάσταση στην αγορά των υποδημάτων, εμπνέοντας και άλλους κατασκευαστές να ακολουθήσουν το ίδιο δημιουργικό μονοπάτι. Με βάση τους υπολογισμούς και τα σχέδια των δύο εταιριών, αναμένεται να τεθούν άμεσα σε μαζική παραγωγή, αγγίζοντας το νούμερο των 100.000 ζευγαριών πριν το 2019.