Φτηνά και ευέλικτα 3D εκτυπωμένα σπίτια

Η ουκρανική κατασκευαστική εταιρία 3D εκτύπωσης PassivDom, ξεκίνησε να παίρνει παραγγελίες για τα νέα της αυτοτροφοδοτούμενα σπίτια που μπορούν να εκτυπωθούν μέσα σε μόλις 8 ώρες. Τα συμπαγές αυτά σπίτια κοστίζουν μόλις 29.000 ευρώ, μπορούν να χτιστούν οπουδήποτε και λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

Σκεφτείτε να μπορούσατε να μείνετε οπουδήποτε, ακόμα και εκτός δικτύων ενέργειας και ύδρευσης, χωρίς το κόστος των λογαριασμών και όλα αυτά στην τιμή ενός μεσαίου μεγέθους τροχόσπιτου. Δεν χρειάζεται λοιπόν φαντασία, γιατί αυτό ακριβώς είναι που υπόσχεται στους πελάτες της η PassivDom χάρη στην 3D εκτύπωση. Και τώρα τα σπίτια αυτά είναι διαθέσιμα για προπαραγγελίες.

Σύμφωνα με την εταιρία, ο χρόνος εκτύπωσης είναι 8 ώρες και μετά, τα υπόλοιπα κομμάτια του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα, υδραυλικά, και ηλεκτρολογικά) μπορούν να προστεθούν σε έναν συνολικό χρόνο συναρμολόγησης εικοσιτεσσάρων ωρών. Αυτά τα συμπαγή, οικολογικά σπίτια μπορούν να λειτουργήσουν σχεδόν αυτόνομα, παράγοντας ηλεκτρισμό μέσω ηλιακής ενέργειας, και ακόμα μαζεύοντας νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας.

Όλος ο πολύπλοκος 3D σχεδιασμός των σπιτιών αυτών, που είναι διαθέσιμα σε βασικά ή τροποποιημένα μοντέλα και σε διάφορα μεγέθη λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία και την Καλιφόρνια όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της εταιρίας. Ένας 3D εκτυπωτής 7 αξόνων εκτυπώνει το πάτωμα, την στέγη και τον είκοσι εκατοστών πάχους τοίχο από υλικά όπως ανθρακόνημα, πολυραιθένιο, ρητίνες, ίνες βασάλτη και υαλόνημα.

Τα σπίτια της εταιρίας είναι φορητά και με εξαιρετικά υψηλές ενεργειακές απόδοσης χάρη στις καινοτόμες ιδέες της εταιρίας. Πολύ καλύτερες από αυτές των σπιτιών που βρίσκονται στις πόλεις. Οι τοίχοι των σπιτιών είναι ζεστοί όσο είναι τα τούβλα και τα θερμικά χαρακτηριστικά τους είναι τέτοια που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν μέχρι και 20 φορές λιγότερη ενέργεια από τα κοινά σπίτια. Για αυτό είναι δυνατόν αυτά να λειτουργούν ακόμα και εντελώς εκτός δικτύων σε ένα κρύο κλήμα χωρίς πολύπλοκη και ακριβή μηχανική υποστήριξη.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι τα σπίτια μπορούν να χτιστούν οπουδήποτε στον κόσμο, μιας δεν χρειάζεται να συνδεθούν στα δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης. Ακόμα τα σπίτια επιτρέπουν τροποποιήσεις σε μεγάλο βαθμό για να ταιριάζουν στις ανάγκες του κάθε πελάτη, με ποικιλία στο μέγεθος αλλά και τον επιθυμητό βαθμό αυτονομίας.

Τα πρώτα σπίτια της εταιρία, που είναι διαθέσιμα για παραγγελίες στις ΗΠΑ και την Ουκρανία αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2017.