Αντίκα 103 χρόνων σώνεται χάρη στην 3D σάρωση και εκτύπωση

Το τελευταίο διασωζόμενο αυτοκίνητο μάρκας Delage (τύπου-S) του 1914 αναστήθηκε με την χρήση 3D εκτυπωτή. Το ηλικίας 103 χρόνων αυτοκίνητο που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Αυστραλία, βρίσκεται ακίνητο εδώ και τρία χρόνια, από όταν έσπασε το πλαίσιο του κινητήρα του, το 2014. Χωρίς τα αρχικά σχέδια και χωρίς ανταλλακτικά διαθέσιμα, φαινόταν πως το κλασσικό αυτό αυτοκίνητο είχε φάει τα ψωμιά του. Τώρα όμως η μηχανή τρέχει όπως έτρεχε και πριν παραπάνω από έναν αιώνα, το 1914 στον αγώνα της Λυών.

Το αυτοκίνητο αυτό είναι εντελώς μοναδικό. Συνολικά κατασκευάστηκαν μόνο τρία και το συγκεκριμένο βρέθηκε στην Αυστραλία το 1920, ενώ τα άλλα δύο τα έλιωσανε για να φτιάξουν πυρομαχικά κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ως εκ τούτου όντας το μόνο του είδους του, δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές. Ο υπεύθυνος μηχανικός που ανέλαβε την επισκευή αντιλήφθηκε γρήγορα ότι θα χρειαστεί να εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους, γιατί αν χρησιμοποιούσε την παραδοσιακή μέθοδο που περιλαμβάνει την χρήση ενός ξύλινου αντίγραφου, θα ήταν απαγορευτικά ακριβό και με ένα τόσο πολύπλοκο σχήμα είναι πιθανό ότι θα χρειαζόντουσαν πολλές προσπάθειες για να βγει σωστά.

Για εξοικονόμηση χρόνου και για ακρίβεια ο μηχανικός στράφηκε στην 3D εκτύπωση. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 3D σαρωτές η ομάδα του μπόρεσε να φτιάξει ένα μεγάλης λεπτομέρειας μοντέλο του κινητήρα. Ύστερα εκτυπώθηκε το καλούπι στο οποιο μπήκε το λιωμένο μέταλλο, ώστε να φτιάχτεί ένα πλήρες λειτουργικό αντίγραφο του κινητήρα.

Αυτό είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα αντίστροφης μηχανικής (reverse engineering) και του πως η 3D εκτύπωση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να το πετύχεις. Ο κινητήρας αποσυναρμολογήθηκε στα κομμάτια του και αυτά σαρώθηκαν και περάστηκαν εύκολα και γρήγορα σε αρχεία CAD. Η ανακατασκευή ενός τέτοιου ιδιαίτερου αγωνιστικού κινητήρα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς ψηφιακές μετρήσεις, μοντελοποίηση σε CAD και φυσικά την 3D εκτύπωση. Πόσο μάλλον αυτό να γίνει γρήγορα και οικονομικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβές αντίγραφο του αρχικού. Οι τεχνικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο καινούριος κινητήρας θα αντέξει τώρα για έναν ακόμα αιώνα.

Η 3D εκτύπωση είναι η τέλεια επιλογή για ανεκτίμητα εξαρτήματα που θα ήταν αλλιώς αδύνατο να αποκτηθούν με άλλους τρόπους. Η αντίστροφη μηχανική είναι πλέον μια εύκολη λύση και για πολλούς προμηθευτές ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο.