Εντυπωσιακές κατασκευές με πλαστικά μπουκάλια, μέσω 3D printing λογισμικού

Βρίσκονται παντού. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στο ψυγείο του σπιτιού μας, ακόμα και μέσα στην τσάντα ή στο γραφείο την ώρα που εργαζόμαστε. Ταυτόχρονα όμως κάνουν την εμφάνιση τους σε και σε μέρη όπου δεν ανήκουν πραγματικά και η παρουσία τους εκεί μόνο αρνητική μπορεί να θεωρηθεί. Αναφερόμαστε στους χώρους υγειονομικής ταφής, στα φρεάτια απορροής υδάτων στην άκρη των δρόμων και δυστυχώς ακόμη και στις θάλασσες και τους  ωκεανούς, επιβαρύνοντας το παγκόσμιο οικοσύστημα, με απρόβλεπτες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες  συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία όλων των οργανισμών, χωρίς φυσικά να αποτελεί εξαίρεση και ο ίδιος ο άνθρωπος. Τα προγράμματα ανακύκλωσης τείνουν εν μέρει να περιορίζουν το πρόβλημα, όμως δεν μπορούν να αντισταθμίσουν και να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ανεξέλεγκτη απόρριψη των χιλιάδων τόνων πλαστικού που καταλήγουν στην φύση κάθε χρόνο.

Θέλοντας να συμβάλουν έμπρακτα στην περαιτέρω μείωση αυτού του φαινομένου, ερευνητές του Ινστιτούτου Hasso Plattner στη Γερμανία, δημιούργησαν το TrussFab, ένα νέο λογισμικό που μετατρέπει τα ψηφιακά 3D μοντέλα σε εντυπωσιακές υλοποιήσιμες κατασκευές, χρησιμοποιώντας ως δομικά υλικά συνηθισμένα πλαστικά μπουκάλια. Κάνοντας χρήση έξυπνων αλγόριθμων, οι δυνατότητες του προγράμματος είναι ουσιαστικά απεριόριστες. Ο χρήστης απλά σχεδιάζει το επιθυμητό αντικείμενο και στην συνέχεια η εφαρμογή αναλαμβάνει δράση καθοδηγώντας τον δημιουργό βήμα προς βήμα, με σκοπό να φέρει με επιτυχία εις πέρας την δόμηση της κατασκευής, διασυνδέοντας τα πλαστικά μπουκάλια με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα το φορτίο του βάρους. Έτσι,  παρέχεται ασφάλεια και εκμηδενίζεται ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του τραπεζιού, της καρέκλας, της βάρκας και οτιδήποτε άλλο έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί, με μοναδικό όριο την φαντασία και την όρεξη για εντυπωσιακές δημιουργίες.

Οι προερχόμενες από το TrussFab δομές, αποτελούνται ουσιαστικά από τρίγωνα, εξηγούν οι ερευνητές. Σε μια τέτοια διάταξη αξιοποιούνται τα πλαστικά μπουκάλια με τέτοιο τρόπο ώστε το συνολικό βάρος που θα δεχτούν να μοιράζεται διαδοχικά σε ολόκληρη την κατασκευή. Πως όμως συμβαίνει αυτό?  Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ειδικών, οι πλαστικές φιάλες είναι αδύναμες όταν πιέζονται από τα πλάγια, αλλά απεναντίας είναι πολύ ισχυρές όταν ωθούνται ή έλκονται κατά μήκος του κύριου, κάθετου άξονά τους. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό εκμεταλλεύεται το λογισμικό, δίνοντας σταθερές, στιβαρές και άμεσα υλοποιήσιμες κατασκευές, με πολύ χαμηλό χρηματικό, σχεδόν μηδενικό κόστος, με  την βάση της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης να συμβάλει έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.